10 gouden interviewtips

Ga nooit halsoverkop in op vragen van een journalist

Indien een journalist jou rechtstreeks contacteert, beantwoord dan nooit onmiddellijk zijn vragen. Vraag de nodige tijd voor de voorbereiding en om hem indien nodig door te verwijzen naar de juiste woordvoerder en deze te briefen.

Vraag altijd het telefoonnummer van de journalist en geef nooit dat van een collega, dit om te vermijden dat deze onvoorbereid en onverwacht rechtstreeks gecontacteerd wordt.

Vraag de journalist ook altijd wie hij in het kader van zijn artikel nog contacteerd(e) zodat je een beter zicht hebt op zijn opzet en insteek.

Bereid elk contact met de pers voor. Neem hiervoor de nodige tijd. Denk aan de informatie die je wilt overbrengen en beperk deze tot 1 à 2 boodschappen.

Zorg er steeds voor dat de journalist via jou of een collega de gevraagde informatie krijgt. Zo niet dan zal hij in de toekomst niet meer terugkomen.

Beschik over een diepgaande kennis en breng die in verstaanbare taal

Dit mag geen probleem stellen daar je expert bent in jouw domein. Moeilijker is echter om jouw kennis te verwoorden in een eenvoudige, ook voor leken, verstaanbare taal. Verlies jezelf nooit in vakjargon die de journalist nauwelijks verstaat. Doe dus een inspanning om jouw taal te vereenvoudigen en gebruik herkenbare voorbeelden als illustratie.

Zorg in de mate van het mogelijke voor achtergrondinformatie voor de journalist en verzamel deze in een persmap.

Wees eerlijk

Eerlijkheid duurt het langst. Antwoord daarom altijd correct op de vragen van de journalist of leg hem uit waarom je op een vraag niet kunt antwoorden. Onjuiste of gelogen antwoorden wekken argwaan en zullen de journalist aanzetten tot onderzoek of een negatief artikel.

Manipuleer niet

Oefen nooit druk uit op de redactionele inhoud. Dit kan wel eens lukken maarvrijwel alle journalisten, zijn als de dood voor dergelijke praktijken.Doorgaans verbrand je zo jouw imago op een bijna onherstelbare manier en krijgt je een ongunstige reputatie.

Geef geen ‘off the record’ commentaar

In een gesprek met een journalist is het meedelen van vertrouwelijke informatie of commentaar die niet voor publicatie vatbaar is uitgesloten. Zelfs al zeg je dat de informatie of commentaar ‘off the record’ is, dan ben je niet zeker dat deze de volgende dag niet in de krant staat.

Een interview is pas gedaan als de journalist fysiek niet meer aanwezig is. Vermijd daarom het verstrekken van vertrouwelijke, informele informatie voor de start of na het einde van het ‘formele’ deel van het interview.

Laat je niet verleiden tot negatieve commentaar op collega’s of andere experten.

Zeg nooit ‘geen commentaar’

Als je niet wilt of kunt antwoorden op een vraag van een journalist, tracht hem dan uit te leggen waarom je op een bepaalde vraag liever niet antwoordt of beloof hem deze informatie op een later tijdstip. Zo bewaar je het vertrouwen van de journalist. Antwoord geven op alle vragen vermijdt ook dat journalisten elders op zoek gaan naar informatie.

Wees jezelf

Zorg ervoor dat je ontspannen en rustig blijft, zeker voor de camera. Er is immers geen reden tot zenuwachtigheid of paniek. Je bent de specialist die expert is in de materie.

Laat je niet leiden door emotie, ook niet als de journalist agressief vragen stelt.

Wees precies

Tracht volledige, niet te lange, antwoorden te geven op de vragen van de journalist. Door de vraag juist en volledig te beantwoorden vermijd je discussie. Zeker voor interviews op radio en TV moet je kort en bondig antwoorden. Zorg ervoor dat jouw boodschappen steeds in het antwoord verwerkt zijn door te starten met de conclusie en daarna je redenering uiteen te zetten.

Ken de media

Zorg ervoor dat je weet met wie je praat en wie het medium als doelgroep/publiek heeft. Zo kun je je boodschappen en taalgebruik hieraan aanpassen.

Bespreek de vragen kort vooraf

Voor de start van het interview moet je steeds vragen wat de journalist wil weten. Zo peil je ook naar zijn kennis over de materie. Geef de journalist voor het interview kort de kern van jouw boodschappen weer en controleer na het interview of ze voldoende aan bod kwamen en of de journalist ze begrepen heeft. Indien dit niet het geval is kun je na het interview de kernboodschappen nog eens herhalen.

Sommige journalisten geven hun vragen voor het interview door. Dit zal hem er echter niet van weerhouden meer of andere vragen tijdens het interview te stellen.

Het is aangewezen om bij interviews met journalisten van de geschreven pers altijd voor de aanvang van het interview te vragen om het artikel VOOR publicatie na te lezen zodat je eventuele fouten kunt corrigeren. Beperk u echter bij het nalezen tot het corrigeren van feitelijke fouten en herschrijf het artikel niet.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over UPR Agency - Connecting the dots for you

Sinds 2000 staat UPR Agency voor strategische en creatieve PR & communicatie voor lokale en internationale merken en organisaties die het verschil willen maken. Als hybride Benelux agentschap met kantoren in Brussel, Antwerpen en Amsterdam en meer dan 40 medewerkers bouwt en beheert UPR Agency de reputatie, awareness en thought leadership van merken. Dankzij de multidisciplinaire en cross-mediale expertise in zowel business, consumer als lifestyle communicatie is UPR Agency toonaangevend in het realiseren van unieke merkbeleving en -positionering met impactvolle verhalen.