5 essentiële tips voor een opiniestuk met impact

Een opiniestuk is een artikel waarin de auteur, meestal een expert, zijn mening geeft over of naar aanleiding van een actueel of maatschappelijk relevant thema. De lezer verwacht in een opiniestuk in de eerste plaats duiding. Met krachtige argumenten geeft de expert een nieuwe kijk op het onderwerp en/of voegt zijn inzichten of opinie toe aan het lopende debat. Opiniestukken worden meestal exclusief aan één medium aangeboden.

Hoe schrijf je nu een sterk opiniestuk dat media willen publiceren? Hieronder vind je alvast 5 basistips voor een opiniestuk mét impact:

Vind een straffe invalshoek 
Wanneer je een opiniestuk schrijft, is het belangrijk om het onderwerp goed af te bakenen. Stel jezelf ook de vraag “Wat moet wie waar veranderen?” Bekijk het onderwerp vanuit een nieuwe invalshoek of met een nieuw standpunt. Zo breng je nieuwe elementen aan in de lopende discussie of open je het debat rond een specifiek thema. Kies liefst voor een onderwerp dat aansluit op de actualiteit. Dat vergroot de kans dat het stuk verschijnt.

Volg de ‘SAC’

Een opiniestuk is altijd opgebouwd volgens een vast stramien: Stelling – Argumentatie – Conclusie, ofwel de ‘SAC’. Begin dus met een duidelijke stelling die meteen de aandacht trekt van de lezer. Bouw daarna een heldere verhaallijn op met sterke argumenten die jouw mening verwoorden. Er mag ook gerust wat emotie in, maar vermijd persoonlijke aanvallen. Sluit vervolgens af met een heldere conclusie die jouw standpunt samenvat.

Hou het bondig

Gemiddeld telt een opiniestuk tussen de 3500 en 5000 tekens, spaties inbegrepen. Dat komt neer op ongeveer 650 woorden, wat niet veel is. Het is daarom essentieel meteen ter zake te komen. Vermijd lange inleidingen en (minder relevante, technische) details of een opsomming van feiten. Ook bij de argumentatie, die vaak het leeuwendeel vormt van de tekst, is het belangrijk om goed te focussen. Kies dus liever drie overtuigende argumenten dan vijf minder goede. Kwaliteit gaat boven kwantiteit.

Schrijf als een journalist

Zorg ervoor dat de tekst vlot leest en dat die ook makkelijk begrijpbaar is voor de journalist en de lezer. Kranten en tijdschriften bereiken een breed publiek dat vaak (veel) minder afweet van het onderwerp dan jij. Vermijd daarom ingewikkelde vaktermen, overdadig cijfermateriaal, passieve constructies of lange zinnen. Kies liever voor eenvoudige taal en korte zinnen. Gebruik ook voorbeeldenvergelijkingen of metaforen. Die maken de tekst aantrekkelijker en duidelijker.

Profileer je als expert

Een opiniestuk wint aan geloofwaardigheid wanneer je je kan profileren als kenner, deskundige of expert. Vermeld daarom jouw functietitel en voor welke faculteit of departement je werkt. Geef aan in welke materie je gespecialiseerd bent. Voorzie ook een duidelijke en professionele profielfoto in hoge resolutie. Kranten en tijdschriften plaatsen die vaak bij het opiniestuk.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over UPR Agency - Connecting the dots for you

Sinds 2000 staat UPR Agency voor strategische en creatieve PR & communicatie voor lokale en internationale merken en organisaties die het verschil willen maken. Als hybride Benelux agentschap met kantoren in Brussel, Antwerpen en Amsterdam en meer dan 40 medewerkers bouwt en beheert UPR Agency de reputatie, awareness en thought leadership van merken. Dankzij de multidisciplinaire en cross-mediale expertise in zowel business, consumer als lifestyle communicatie is UPR Agency toonaangevend in het realiseren van unieke merkbeleving en -positionering met impactvolle verhalen.