Met deze 'basics' schrijf je een sterk persbericht
Een persbericht dat ‘werkt’ is een verhaal met informatie, duiding en emotie. Het verhaal moet volgende vragen beantwoorden: wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe. De antwoorden op elk van de vragen vormen de hoekstenen van het bericht. Journalisten vertrekken immers van deze vragen om hun artikels te schrijven: wat gebeurde er waar en wanneer; door wie en waarom en hoe wordt het aangepakt. Aanvullend stellen ze zich de vraag of de ondernomen actie ‘voldoende’ antwoord geeft op wat gebeurde. Houd hier alvast rekening mee om kritische vragen en reactie te anticiperen.
Het kernobjectief van een persbericht is ‘nieuws’ te brengen voor de lezers van de media die je selecteerde. Zoek daarom naar maatschappelijke relevantie voor het bericht. Dit doe je door de insteek te laten aansluiten bij wat ‘leeft’ onder je doelgroep. Het koppelen van het bericht aan de actualiteit versterkt aanzienlijk de nieuwswaarde.
Algemeen moet een persbericht altijd nauw aansluiten bij de heersende socioculturele waarden: veiligheid, ecologie, gezondheid, werk, inkomen, relaties, … Het ‘nieuws’ moet de doelgroep interesseren, boeien, emotioneren, verwonderen, …
De insteek is in veel gevallen een probleemstelling of nieuwswaardige gebeurtenis die aan de basis ligt van het verhaal en die bij voorkeur aansluit of antwoord geeft op een actueel gebeuren. Nieuws is bijvoorbeeld de ontdekking of ontwikkeling van een nieuw product, materiaal, stof, geneesmiddel met belangrijke toegevoegde waarde, verrassende of ophefmakende onderzoeksresultaten, onderzoek met maatschappelijke impact of het winnen van een prijs.
Grijp aandacht
Het komt erop aan van bij de titel de insteek duidelijk en scherp te verwoorden zodat de journalist er onmiddellijk aandacht voor heeft. Indien hij niet in een oogopslag de relevantie of nieuwswaarde ziet in de titel en de eerste paragraaf dan zal hij het bericht niet lezen of gebruiken. Een sterke titel is dus een must. Een titel die inslaat is de kortst mogelijke samenvatting van het persbericht. Vermijd lidwoorden en schrijf in telegramstijl, zonder leestekens.
Onder de titel komt de openingsparagraaf die de kern van het nieuws weergeeft en de aanzet is van een verhaal dat tegelijk informatief en boeiend is. Het komt erop aan de aandacht van de lezer van bij het begin te ‘grijpen’ en nadien niet meer los te laten.
Organiseer informatie
Een goed persbericht start altijd met de nieuwsfeiten die naarmate de tekst vordert aangevuld worden met extra (altijd relevante) informatie. Maw. start met de meest belangrijke feiten en eindig met de minst belangrijke. Waak erover dat het bericht vooral feiten bevat. Gebruik tussenkoppen van liefst 2 woorden. Een persbericht telt veelal 5.000 à 7.500 tekens, spaties inbegrepen.
Ken je doelgroep
Weet wie je doelgroep is en selecteer de juiste media die deze doelgroep bereiken. Zo vermijd je dat je persbericht oninteressant is voor de journalist die het ontvangt. Zij worden bestookt met persberichten die vaak te weinig nieuwswaarde hebben, te lang zijn, ongeloofwaardig zijn, te gedetailleerd met achtergrond of vaktechnische informatie zijn of te commercieel zijn. Schrijf in een taal die de journalist én je doelgroep begrijpen.
Verrijk met beelden en quotes
Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Een waarheid die ook geldt voor een persbericht. Als er foto’s of beelden zijn dan verrijken ze het bericht en vergroten ze de kans dat het opgepikt wordt.
Met een quote krijgt het persbericht een menselijk gelaat en wordt de boodschap versterkt met de autoriteit van de geciteerde expert. Het maakt de inhoud persoonlijker en directer en het breekt het maakt de tekst dynamischer. Een quote net na de inleidende paragraaf laat toe om het nieuws onmiddellijk te duiden en er emotie in te brengen.
Foutloos consistent
Tot slot moet de tekst consistent en grammaticaal correct zijn. Vermijd herhalingen van woorden en boodschappen, indirecte taal (zullen, worden, kunnen), technisch jargon, superlatieven en reclametaal die de leesbaarheid, geloofwaardigheid en aantrekkingskracht ondergraven. Schrijf nooit in de verleden tijd
Sluit af met contactinformatie
Plaats onderaan het persbericht altijd de contactgegevens van de woordvoerder(s) waar journalisten terecht kunnen voor meer informatie of duiding. Eindig met een kaderstuk met informatie over de organisatie van wie het persbericht uitgaat.