Overtuigend presenteren doe je zo

Uit een studie van Forbes blijkt dat slechts 10% van de mensen houdt van openbaar spreken, 10% slaat doodsangsten uit en 80% heeft last van zenuwen maar slaat zich er wel doorheen. Boeiend spreken voor grote groepen is dus voor velen een uitdaging. Overtuigend presenteren is echter geen gave, je kunt het leren. Deze tips helpen je al een flink eind op weg naar een presentatie met impact.

Ken je publiek

Een succesvolle presentatie start met kennis over jouw publiek. Weet dus voor wie je spreekt en pas je boodschap en tone of voice aan. Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar je trekt de aandacht van een groep studenten op een heel andere manier dan, bijvoorbeeld, een groep journalisten. Vraag jezelf van tevoren ook altijd af wat je doelgroep wil horen, en wat hun verwachtingen zijn. Zo kun je je presentatie op hen af stemmen, waardoor ze meer betrokken zijn bij je verhaal.

Blijf jezelf en toon je expertise

De meest inspirerende sprekers ijn open, authentiek en zelfs kwetsbaar. Ze tonen passie en inspiratie om anderen te inspireren. Als expert heb je een geloofwaardige en relevante verbinding met jouw onderwerp waarmee je je luisteraars zult overtuigen.

Oefening baart kunst

Hoe meer je oefent, hoe meer zelfvertrouwen je opbouwt. En dat straal je uit. Oefen zeker ook voor de spiegel, zodat je weet hoe je overkomt. Wees bewust van je eigen handelingen. Een lach en oogcontact maken je sympathieker, maar door de zenuwen kan je die wel eens vergeten. Lichaamstaal spreekt een zeer belangrijke rol in presentaties. Zo toonde onderzoek aan dat effectieve face-to-face communicatie vooral af hangt van lichaamstaal (55%), en daarna pas toon (38%) en woorden (7%). Oefen dus zeker ook voor mensen die je vertrouwt, zoals collega’s of familie. Zij geven feedback op zaken die je bij jezelf misschien nog niet had opgemerkt.

Leer niet uit vanbuiten

Leer nooit de hele tekst van A tot Z uit het hoofd. De kans op een black-out verhoogt exponentieel. Het is beter is om een goede structuur van de inhoud uit te tekenen en die in je hoofd te prenten. Zo kan je steeds teruggrijpen naar die structuur, maar de boodschap wel in eigen woorden vertellen.

Houd het hoofd koel

Openbaar spreken vergt wat zelfvertrouwen, dus zorg dat je jezelf optimaal in je vel voelt. Draag gepaste kledij voor de presentatie, maar zorg wel voor comfort. Geen te strakke of formele kledij waarin je je niet comfortabel voelt. Let ook op wat je eet en drinkt net voor een presentatie. Dranken met bruis zoals Cola kunnen zorgen voor een opgeblazen gevoel. Maar ook een te veel aan caffeïne is niet bevorderend voor presentatietechnieken. Een gezonde dosis energie boost een presentatie, maar te veel energie kan in combinatie met zenuwen zorgen voor een opgefokte sfeer.  

Humor werkt

Zelfrelativering werkt altijd. Even de draad kwijt, een gecrashte powerpoint of een video die niet afspeelt? Hou het luchtig met een beetje humor. Zo toon je het publiek dat je menselijk bent, verwerf je sympathie en maak je de dingen niet socially awkward. Humor verwerken in je presentatie loont en maakt je verhaal boeiender voor je publiek. Humor vermindert immers weerstand en maakt je sympathieker. Het publiek houd van humoristische anekdotes, maar vermijd grappen.        

Vertel een verhaal

Verhalen werken altijd bij het publiek. Het publiek is zo meteen mee. Zeker om een presentatie te starten, missen persoonlijke verhalen hun effect niet. Verwijs er terug naar op het einde van de presentatie, en de cirkelredenering is rond.
Goede storytelling vereist ook een juist evenwicht tussen woord en beeld in de presentatie. Overdrijf niet met het aantal slides van je presentatie, streef naar maximaal 3 minuten praten per slide, en gebruik maximaal vijf lijnen aan tekst per slide. Een gemiddeld publiek blijft maximaal 20 minuten aandachtig luisteren en laat toe om een volwaardig verhaal te vertellen. Ben je niet bang van een beetje risico? Gebruik dan enkel afbeeldingen op je slides en maak minimaal gebruik van tekst.  Mensen onthouden beeld altijd beter dan cijfers.

Geef een boodschap mee naar huis

Het doel van een presentatie is natuurlijk dat het publiek de kernboodschap begrijpt en meeneemt. Doe dit door jezelf naar de leefwereld van het publiek te verplaatsen en toepasbare voorbeelden voor handen hebben. Herhaal de kernboodschap, zodat die zeker bljjft hangen bij het publiek.

Gebruik pauzes

Gebruik korte pauzes tijdens het presenteren. Deze pauzes kunnen dienen om op bepaalde zaken nadruk te leggen of net dat ietsje meer impact te geven aan je boodschap. Maar ze zijn ook voor jezelf handig. Pauzes laten je toe op adem te komen, gedachten te ordenen of zenuwen onder controle te houden. 

Observeer en leer van anderen

Bekijk op het internet andere sprekers en observeer hun presentatietechnieken en -gedrag. Een goede bron van boeiende presentaties zijn de TED Talks, waar allerlei grote spelers hun zegje doen. Kijk naar hoe ze bewegen, hoe hun interactie met het publiek verloopt, wat ze met hun handen doen enzovoort. Van anderen leer je wat werkt, en vooral wat niet werkt voor openbaar te spreken. Bekijk de TED Talks hier: www.ted.com.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over UPR Agency - Connecting the dots for you

Sinds 2000 staat UPR Agency voor strategische en creatieve PR & communicatie voor lokale en internationale merken en organisaties die het verschil willen maken. Als hybride Benelux agentschap met kantoren in Brussel, Antwerpen en Amsterdam en meer dan 40 medewerkers bouwt en beheert UPR Agency de reputatie, awareness en thought leadership van merken. Dankzij de multidisciplinaire en cross-mediale expertise in zowel business, consumer als lifestyle communicatie is UPR Agency toonaangevend in het realiseren van unieke merkbeleving en -positionering met impactvolle verhalen.