How to ... make it stick?

6 tips voor content creatie met impact

Zorgen dat je doelgroep je boodschap goed ontvangt en effectief met de informatie aan de slag gaat, dat is het doel van communicatie. Maar hoe trekt en houdt jouw verhaal de volle aandacht van de lezer? Ontdek het met deze tips voor storytelling met impact.

Word verhalenfluisteraar

Verhalen bestaan al zo lang als de mens en zijn altijd een belangrijke manier geweest om informatie door te geven. Je vergeet een verhaal ook minder gemakkelijk. Vandaar dat we sprookjes of kinderliedjes veel beter onthouden dan een boodschappenlijstje. Zorg er daarom voor dat je de boodschap opbouwt als een coherent en boeiend verhaal, met voldoende aandachtstrekkers bij het begin en straffe argumenten onderweg die de aandacht vasthouden tot het einde. Stel jezelf voortdurend de vraag of je het verhaal dat je uitwerkt zelf zou lezen in een krant, magazine of op een blog.
 

Hou het simpel

Een klassieke valkuil is te veel boodschappen tegelijk communiceren. Focus je communicatie daarom op die ene boodschap die het meest belangrijk is en vooral die je doelpubliek het sterkst aanspreekt. Het is een beetje een open deur intrappen, maar stel jezelf de vraag: ‘What’s in it for them?’.

Verras het brein
Ons brein krijgt ontzettend veel impulsen. Hierdoor ontwikkelden we een soort “automatische piloot” die informatie voor ons verwerkt, zonder dat we er nog echt stil bij staan. Opvallen is dus de boodschap, want dan schakelt de automatische piloot in onze hersenen over naar een ander cognitief systeem waarbij we wel bewust informatie opnemen en verwerken. Wek daarom verbazing of controverse door ongewone beelden te gebruiken (bijvoorbeeld op sociale media) of contra-intuitieve informatie mee te geven.

Maak het tastbaar
Een erg technische of wetenschappelijke boodschap vertalen naar een boeiend en toegankelijk verhaal voor een (breed) publiek dat er vaak weinig over weet is een heuse uitdaging. Het is daarom belangrijk om je boodschap in een eenvoudige taal wars van vakjargon te brengen, te ondersteunen met heldere quotes en voorbeelden en te animeren met beeldmateriaal zoals filmpjes of infographics.

Zeg het met feiten
“Kan jij dat bewijzen?” is wellicht een van de meest gestelde vragen in onze kennismaatschappij, die gebouwd is op feiten. Wat bewezen is, geloven mensen. Zorg er daarom voor dat jouw boodschap voldoende geloofwaardigheid is. Dat kan bijvoorbeeld door je claim te ondersteunen met cijfers uit (markt)onderzoek. Een sterk cijfer in combinatie met duiding door een externe expert en geïllustreerd door een sterke case zijn de ideale mix voor succesvolle boodschappen.

Mik op het hart 
Na het pleidooi voor de ratio, komt er nu eentje voor ... emotie. Want mensen denken niet alleen met hun hoofd, maar minstens even veel met hun hart. Een goede manier om emotie op te wekken is zorgen dat je doelpubliek zich identificeert met je boodschap. Dat kan bijvoorbeeld door kinderen of een goed doel te betrekken bij je verhaal.

Laat je inspireren door onze cases op onze website:

En lees ook onze tips voor opiniestukken met impact en overtuigend presenteren.

Wil je meer weten over copywriting en storytelling met impact? Contacteer dan Stefanie op [email protected]

 

Bron: “Made to Stick” van Dan en Chip Heath

Insights & knowledge
Contacteer ons
Stefanie Vandervorst UPR business & consumer
Stefanie Vandervorst UPR business & consumer
Over UPR Agency - Connecting the dots for you

Sinds 2000 staat UPR Agency voor strategische en creatieve PR & communicatie voor lokale en internationale merken en organisaties die het verschil willen maken. Als hybride Benelux agentschap met kantoren in Brussel, Antwerpen en Amsterdam en meer dan 40 medewerkers bouwt en beheert UPR Agency de reputatie, awareness en thought leadership van merken. Dankzij de multidisciplinaire en cross-mediale expertise in zowel business, consumer als lifestyle communicatie is UPR Agency toonaangevend in het realiseren van unieke merkbeleving en -positionering met impactvolle verhalen.